Az öreg szocik, hogyan vezetik meg a Momentumot Újbuda költségvetésében?


Az elmúlt hetekben Újbuda önkormányzata elfogadta 2020 évi költségvetését. Akinek van türelme nézze meg a neten, a több mint két órás vitát. Ha valakinek nincs sok türelme hozzá, ne izguljon nem marad le semmiről.

A költségvetési főösszeg közel két milliárddal nagyobb, mint egy éve. Több mint egy milliárd plusz a fővárostól, jelentős tavalyi szabad pénzmaradvány várható. 

A jelentős többlet ellenére látszólag nincs semmi érdekes, mintha a tavalyira mint valami porcukrot a süti tetejére, rászórtak plusz pénzeket azt ennyi. A fideszes módosítókat elutasították pl:

  • pénz az óvodapedagógusoknak, iskolai pedagógusoknak (nem önkormányzati feladat), szociális dolgozóknak.
  • pénz az egyházaknak
  • pénz a polgárőrségnek, térfigyelő kamerákra, rendőrségnek
  • pénz a diáksport támogatásokra
  • pénz a nemzetiségi önkormányzatoknak.

Érdekes, hogy nincs külön sor a költségvetésben a klíma- természetvédelemnek. A korábbi programokat folytatják, ezek szerint a vészhelyzet kihirdetésén kívül, más plusz intézkedésre nincs szükség. Ez jó hír, mert ezek szerint eddig is vigyáztak rá (és akkor ezzel, az LMP lobbierejét ki is merítettük). Sajnos a polgármester nem emlékszik arra a Facebook bejegyzésére, hogy első évben több ezer fát ültet, így ez az ígéret is kútba esett. Niedermüller óta tudjuk miként gondolkoznak az egyházakról, így ezen támogatási sor csökkenésén nem lepődünk meg. "Szórakoztató" ahogy a szociális kiadások lecsökkentését még meg is magyarázzák, hogy az tulajdonképpen több:-) Elképesztő, nekik tényleg a számok az ellenségeik.

Amire ténylegesen több forrás jut az a Szent Kristóf rendelő, és a kultúra. Mind a kettő üdvözlendő, bár a pontos feladatok alábontás hiányában nem tiszták.

De vissza címre. Miért is a Momentum az igazi vesztese ennek a költségvetésnek? A plusz források jelentős része az önkormányzati cégekhez került, a tavalyi évekhez képest több mint plusz 400 millió forint! A cégek vezetői között van olyan aki nem öreg szoci, vagy áruló fideszes? Nincs. Azok a területek amiket a Momentumos alpolgármester felügyel, nem kaptak a plusz pénzből. 

Innen nézve furcsa játék zajlik Újbudán, a DK szép lassan mindenben ledarálja a Momentumot, akik ehhez még mosolyogva is asszisztálnak. A cégek vezetőibe nem kaptak beleszólást, a pénzek a cégekhez mennek. Azok a területek, amiket felügyelnek egy helyben topognak, a szokásos látszat tevékenység (felmérünk, tervezünk stb.) és a megkezdett projektek folytatásán kívül nem látszik semmi belőlük. A kommunikációs bullshiteken (pl szakkollégiumok támogatása, ami lássuk be nem kerületi feladat, és az itt élők jelentős részét nem is érinti, érdekli) kívül, egyenlőre csak a szép lassú de biztosa szívatásuk látszik. Ha szimpatizálnék velük még szólnék is nekik, hogy azért ez így kezd kellemetlen (ciki) lenni. Különösen, ha a nagy hangjukat és a mindent (is) jobban tudok életérzésüket nézem.

https://tisztaujbuda.blogstar.hu/./pages/tisztaujbuda/contents/blog/91287/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?