Pénzcsatornák Újbudán 3. rész. Dr. Zala László


A sorozatunk következő „sztárja” dr. Zala László ügyvéd. A neve régóta ismerős újbudai körökben is. Még Juhos Katalin polgármestersége idején került az Önkormányzatba, hogy aztán Molnár Gyula és Lakos Imre által irányított XI. kerület jogi ügyeinek fő intézője legyen. Nem mellesleg a Kopaszi-gát eladásában tüsténkedett, mint a XI. kerületi Önkormányzat 100%-os tulajdonú cég ügyvezetője és egyben jogi képviselője is, nem mellesleg állítólag Leisztinger bizalmasaként. Róla már korábbi bejegyzésünkben is írtunk itt: https://tisztaujbuda.blogstar.hu/2019/12/10/czegledy-csak-csicska-van-nala-jobb-ugyved-is-a-kopaszi-gat-harmadrendu-vadlottja/87258/

A HVG-ben a következőket olvashatjuk róla:

„Csányi és Zala ügyvédi irodával szimultán négy szerződést kötött a kerület novemberben: egy határozott időre – egy hónapra – és általános jogi képviseletre szólót nettó egymillió forintért, egy hasonló feladatokra, de határozatlan időre szólót havi nettó 1,2 millió forintért, plusz mindezeken túl egy havi 800 ezer forintosat hátralékkezelésért és a lakásosztály peres ügyeiben való eljárásért, valamint egy további havi 1,2 milliósat vagyongazdálkodási ügyekben”

„A Zala-féle ügyvédi iroda (újbóli) megbízását László Imre (DK-s polgármester – a szerk.) azzal magyarázta, hogy 2010 előtt is ők látták el a kerület jogi képviseletét, szerinte feltétlen előny volt, hogy egyből munkához tudtak látni, és „nem kellett bemutatni nekik az önkormányzatot”.”

Vagyis a balliberális haverok egyből visszatértek. Miben különbözik az MSZP-SZDSZ vezetése a jelenlegitől? Semmiben. Ugyanazokra bízzák a jogi képviseletet, a cégeket.

Számoljunk egy kicsit a HVG cikkéből kiindulva, amelynek adatait maga az Önkormányzat adta meg. Ha havonta „csak” 4,2 millió forintot keres, akkor az éves szinten az 50, 4 millió. Ez az öt éves ciklusra számolva több mint 250 millió forint.

És színesítsük tovább a képet, akkor még nem beszéltünk a párhuzamos szerződésekről, amelyet a Pesti Srácok tárt fel.
https://pestisracok.hu/akar-a-hutlen-kezeles-gyanujat-is-felvethetik-az-ujbudai-onkormanyzat-ugyvedi-szerzodesei/

Részletek a cikkből:

„2019. november 1. és 2020. január 31. napjáig két feladatra, mint vagyongazdálkodás és lakásgazdálkodás párhuzamosan fizettek ki két ügyvédi irodát, Szilágyit valamint a Csányi és Zalát.  (Mert  a haveri irodák pénzhez juttatása valamiért annyira sürgős volt, még azt sem tudták kivárni, hogy a meglévő szerződések felmondási ideje leteljen.)”

„A szerződésben szereplő átalánydíjon felüli jutalék az eladott vagy megszerzett ingatlan  bruttó értéknek 2.5 százaléka, ami a mai piaci áraknak nagyjából a háromszorosa-ötszöröse. A piacon ugyanis az ingatlan adásvétel szerződések okiratszerkesztési, és földhivatali munkával együttes ára átlagosan legfeljebb 1 százalék. A megállapodás szerint, ez a magas jutalék nemcsak azon bonyolult ingatlaneladások után jár, ahol például osztatlan közös birtokviszonyt kell megszüntetni, hanem minden egyes esetben, ha az önkormányzat valamilyen ingatlan vesz vagy elad.”

„A korábbi kerületvezetés alatt is volt jutalék, de csak olyan esetekben, ha az osztatlan közös ingatlanoknál, ahol az önkormányzat a rendezetlen birtokviszonyok miatt nem tudta sem hasznosítani, sem értékesíteni az ingatlant. Néhány ilyen ügy volt, azok is évekig tartottak. Minden feladat az ügyvédi irodára hárult: felkutatni a tulajdonostársakat, ha meg tudott egyezni 2,5 százalékot kapott, ha bíróságon érték el a közös tulajdon megszüntetését akkor 5 százalékot. Ha azonban nem járt sikerrel, a költségeit sem térítették meg. Az ilyen ingatlanügyeken az elmúlt ciklus alatt információink szerint körülbelül 100 millió forintot nyert az újbudai önkormányzat.”

„Így a Csányi és Zala Ügyvédi irodának január óta csaknem 22 millió forintot fizettek ki. Előfordult, hogy a jutalékokból egyetlen nap alatt több, mint 5 és fél milliót számlázott az iroda a kerületnek.”

„Március 1-jén a négy szerződésből kettőt összevontak és a határidőt 2021. február 28-ra módosították és néhány további önkormányzati és önkormányzati cégeknél, szervezeteknél felmerülő jogi feladattal egészítették ki. A havi szerződéses átalánydíjat 2,1 millió forint + ÁFA összegben állapították meg, amire rájön a megszerzett vagy elidegenített tulajdonok esetében 2 százalékos jutalék + ÁFA, viszont, ha az adásvétel bírósági eljárás útján történik, akkor a jutalék mértéke 5 százalék.”

Hát így élnek a balliberális haverok Újbudán.

https://tisztaujbuda.blogstar.hu/./pages/tisztaujbuda/contents/blog/100457/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?